GENERAL KNOWLEDGE ON ECONOMY & FINANCE/ GK/MCQ ON ECONOMICS & FINANCE

GENERAL KNOWLEDGE ON ECONOMY & FINANCE/ GK/MCQ ON ECONOMICS & FINANCE

GK/MCQ on Economics & Finance

1. With which of the following banks the SBI has signed an MOU in the fields of corporate finance and project financing?
a. Royal bank of Scotland
b. Asian Development Bank
c. Korea development bank
d. IBRD

2. Syndicate bank has started the project to offer latest digital banking facilities to customer including the proposal of opening fully operational account in less than one day. The project has been named?
a. Project Ananya
b. Project Antariksha
c. Project Digidhwani
d. Project Antyodaya

3. In which state the BSE has signed an MOU to setup an International Stock Exchange?
a. Uttarakhand
b. Uttar Pradesh
c. Karnataka
d. Gujrat

4. Consider following two statements
I: PFRDA has reduced the minimum annual contribution to Rs. 1000 for keeping the account active.
II: Earlier this limit was minimum 10,000 per annum.
Which of the above statements are correct?
a. Both I and II
b. Only I
c. Only II
d. Neither I nor II

5. Which of the following entities joined hands with federal Bank for distribution of Indian Gold Coin (IGC)?
a. SBI
b. MMTC
c. RBI
d. ICICI

6. Which of the following received the certificate of incorporation from the registrar of companies thus setting to start operations in 2017?
a. India Post Payment Bank
b. Indian Bank of Post Payments
c. Indian Bank of Restructuring
d. Indian Development and Restructuring Bank

7. Bhartiya Mahila Bank is to be merged with which of the following?
a. SBI
b. PNB
c. NABARD
d. IDBI

8. Which of the following is not one the four organizations which have been selected for sale of share in HUDCO?
a. SBI Caps
b. ICICI Securities
c. IDBI Capital
d. HDFC Infra

9. Which of the following has become the first major port in India to sign an agreement with SBI and Development Bank of Singapore for raising External Commercial Borrowing?
a. Chennai port trust
b. Jawaharlal Nehru Port Trust
c. Paradip Port Trust
d. Kandla Port Trust

10. What is the limit to the cash transactions that has been fixed by the government with an objective of curbing the black money?
a. 2 lakh
b. 4 lakh
c. 5 lakh
d. 3 lakh

11. Which of the following banks has tied up with IBM for using its cloud commerce solutions?
a. SBI
b. ICICI
c. IndusInd
d. IDBI

12. As per RBI guidelines the loans to women SHGs will be provided under the NRLM Ajeevika scheme at the interest rate of?
a. 9%
b. 7%
c. 8%
d. 10%

13. Who has been appointed as the chairman of the committee set up by MoF for digitizing incentive payments?
a. Raghuram Rajan
b. Kaushik Basu
c. Arun Jaitly
d. Ratan Watal

14. Qatar based Doha Bank has opened its first branch in which of the following Indian states?
a. Kerala
b. Tamilnadu
c. Andhra Pradesh
d. Telangana

15. Who of the following has been appointed as the new CEO of Reliance Life?
a. Deep Bora
b. Kamal Siddhu
c. Ashish Vohra
d. Ashish Kaitan

16. Who has been appointed as the chief of the Banks Board Bureau?
a. Sushil mahajan
b. B N Kaul
c. R Rajan
d. Vinod Rai

17. Who of the following has been appointed as the new governor of RBI?
a. Kaushik Basu
b. Subramanyam Swami
c. Raghuram Rajan
d. Urjit Patel

18. Which of the following states is not included amongst the three states in which HDFC – Ergo has implemented Weather Based Crop Insurance Scheme (WBCIS)?
a. Uttarakhand
b. Assam
c. Himachal Pradesh
d. Madhya Pradesh

19. Which of the following banks has become the first in India to tie up with Banaras Hindu University (BHU) to offer specialised courses in Banking and Finance?
a. Axis Bank
b. HDFC Bank
c. ICICI Bank
d. PNB

20. Which insurance company has joined hands with Paytm to provide health insurance to cab and auto drivers which shall cover the hospital expenses upto 50 thousand?
a. ING Vyasya
b. Bharti Axa
c. ICICI prudential
d. Tata AIG

21. Which of the following has become the first in Asia to tie up with a social networking site (Twitter) for providing regular updates?
a. NSE
b. BSE
c. HSE
d. SSE

22. Which of the following city has been declared as the richest city in India by the ‘New World Wealth’?
a. Delhi
b. Bangalore
c. Chandigarh
d. Mumbai

23. Who of the following has been appointed as the MD of SBI?
a. Anuradha Rao
b. Dinesh Khara
c. R Gandhi
d. Pami Dua

24. Who has been appointed as the chairman of the LIC of India?
a. V k Sharma
b. S K Rao
c. P V Bharti
d. Mallikarjun Rao

25. Who of the following was recently appointed as the World Bank’s country director to India?
a. Onno ruhl
b. Jim Yong Kim
c. Junaid Ahmed
d. Reena Kala

26. Which of the following institutions has launched the ‘Hope Loans’ at reduced interest rates?
a. PNB
b. SBI
c. HDFC
d. ICICI

27. Which of the following recently acquired BSS Microfinance?
a. Karur Vyasya
b. Yes Bank
c. Muthoot Finance
d. Kotak Mahindra Bank

28. Which of the following Public sector bank recently opened its branch in Yangon, Myanmar?
a. SBI
b. PNB
c. Dena Bank
d. Union Bank of India

29. Rajeev Rishi, the newly elected chairman of IBA is currently working as CMD of whichof the following banks?
a. Canara Bank
b. Syndicate Bank
c. PNB
d. Central Bank of India

30. Which of the followings banks recently designated P V Sindhu and K Srikanth as brand ambassadors?
a. Canara Bank
b. SBI
c. Bank of Baroda
d. PNB

31. Which of the following has become the first bank in India to introduce software robotics in power banking?
a. ICICI
b. IDBI
c. Kotak Mahindra
d. Yes bank

32. In which of the following Indian cities the first BRICS film festival was organised?
a. Bangalore
b. Mumbai
c. Delhi
d. Hyderabad

33. India stands on which rank in the global competitiveness index for 2016-17?
a. 35th
b. 45th
c. 39th
d. 49th

34. Which of the following states has ranked first in attracting industrial investment in the year 2015-16?
a. Gujrat
b. Delhi
c. Karnataka
d. Andhra Pradesh

35. What is the new limit of flexible fund decided by the government in the Centrally Sponsored Schemes in order to give the states more freedom of operation in these schemes?
a. 10%
b. 15%
c. 20%
d. 25%

36. Which of the following companies has been ranked on top by fortune magazine in ‘Change the World’ list for current year?
a. Nicolas Piramal
b. Zydus Pharma
c. Glaxo Smithkline
d. Sun Pharma

37. Who of the following has been appointed as the president of Indian Statistical Institute (ISI)?
a. C Rangrajan
b. Vijay Kelkar
c. Vijay Tendulkar
d. R Rajan

38. Which of the following banks recently started its skill academy in Coimbatore as part of its CSR functions?
a. Yes Bank
b. ICICI Bank
c. HDFC Bank
d. Federal Bank

39. In which of the following Indian states the government has started the scheme of providing 50% subsidy on purchase of scooty for college going girls?
a. Uttar Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Rajasthan
d. Jammu and Kashmir

40. Central Board of Direct Taxes has recently launched an online service to provide easy grievance redressal for tax payers. What is the name of the scheme?
a. E- Nistasran
b. E- nivaran
c. E- sancharan
d. E- samadhan

41. LG electronics has recently tied up with which of the following e commerce companies for smart home services?
a. Snap deal
b. Amazon
c. Alibaba
d. Myntra

42. Which of the following became the first start up of India to be acquired by Apple?
a. Tumble toe
b. Teeter pots
c. Tuplejump
d. Imids

43. For which of the following field of study the nobel prize in economics was conferred to Oliver Hart and Bengt Holmstrom?
a. Distribution of wealth
b. Welfare economics
c. Sustainability of demand
d. Contract theory

44. India was recently declared to be on 97th rank in global hunger index. Which of the following organizations issues publishes the index?
a. IFPRI
b. UNHRD
c. UNCHR
d. TERI

45. Which of the following cities recently hosted the 11th G20 summit?
a. New Delhi, India
b. Shanghai, China
c. Hangzhou, China
d. Bangalore, India

46. On what rank India is placed in the ‘Global Competitiveness Index’ published by World Economic Forum?
a. 40th
b. 97th
c. 121st
d. 39th

47. Which rank India stands on in the ‘Ease of Doing Business Index’ released by World Bank?
a. 97th
b. 130th
c. 100th
d. 21st

48. Who of the following was recently appointed as whole time member of SEBI?
a. Gurumoorthy Mahalingam
b. Rishabh Sood
c. C Rangrajan
d. Dinesh Chandra

49. Which of the following has been made the 5th zone by SBI in north-east?
a. Guwahati
b. Aizawl
c. Dimapur
d. Silchar

50. Who is the president of New Development Bank?
a. Paul Aldren
b. Sita Bajpayi
c. K V Kamath
d. U Patel

51. Which one of the following is the most appropriate method to measure the economic growth of a country?
a. National Income
b. Net National Produce
c. Gross Capital Formation
d. Gross Domestic Product

52. Consider the following statements
I. About 1/3 of GDP in India is contributed by the agriculture sector.
II. More than 60% of the country’s GDP is contributed by the services sector.
Which of the statements given above is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

53. Match list (Period) with list II (Growth rate of India’s population) and select the correct answer using the codes given below the list
      List I                          List II
A. 1891 to 1921       1. High growth with definite sign of slowing down and stabilisation
B. 1921 to 1951       2. Stagnant population growth
C. 1951 to 1981       3. Steady population growth
D. 1981 to 2011       4. Rapid high population growth
  Codes
    ABCD          ABCD
a. 2431        b. 2341
c. 4312        d. 4132

54. Which one of the following sectors is the major contribution towards the Gross Domestic Saving in India in recent time?
a. Public Sector
b. Private Sector
c. Corporate Sector
d. Household sector

55. Who was the first Indian to calculate national income of India?
a. Dada bhai Nauroji
b. Suresh Tendulkar
c. C Rajgopalachari
d. N M Joshi

56. Which of the following factors is accounted in the calculation of gross Domestic Product of a country in the expenditure method?
a. Private consumption
b. Gross investments and government spending
c. Net expenditure of the expenditure on export and import
d. All of the above

57. Which one of the following is not the component of the services sector of Indian Economy?
a. Insurance and Finance
b. Community and Personal
c. Construction
d. Trade and Hotel

58. Which one of the following countries of Asia has the highest number of human resource in Science and Technology?
a. SriLanka
b. China
c. India
d. Thailand

59. Who presented the first Union Budget of Independent India?
a. Morarji Desai
b. John Mathai
c. RK Shanmukham Chetty
d. NK Chanda

60. Which one of the following bodies/ agencies implements the largest National Highways Development Project (NHDP) in the country?
a. BRO
b. CPWD
c. NHAI
d. None of these

61. Which one the following is the best source of generating electricity in India from the view point of sustainable development?
a. Coal
b. Mineral oil and gas
c. Hydro-electricity
d. Atomic energy

62. Which of the following is not a harbour?
a. Kandla
b. Cochin
c. Mangalore
d. Bengaluru

63. Which one of the river basins has the highest potential for the Hydel Power?
a. Brahmaputra Basin
b. Ganga Basin
c. East Flowing rivers of South India
d. West flowing rivers of South India

64. What is the position of India in the term of proven coal reserves in the world?
a. First
b. Second
c. Third
d. Fourth

65. Which one of the following ports is not the major port of India?
a. Port Blair Port
b. Ennore
c. Paradeep
d. None of the above

66. Consider the following statements
I. Agriculture and Allied sectors contribute less than 20% of Gross Domestic Product Of India.
II. Around 60% of net sown agricultural area of India is dependent on rainfall.
Which of the statements given above is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I or II

67. Match list I with List II and select the correct answer using the codes given below the list
      List I                          List II
(Five Year Plan)       (GDP Growth of Agriculture)
A. Third Plan            1. More than 3%
B. Eight Plan            2. Negative growth rate
C. Ninth Plan           3. Around 2.5%
D. Eleventh Plan     4. More than 4.5%
Codes
     ABCD          ABCD
a. 2431        b. 2341
c. 4312        d. 4132

68. Consider the following statements
I. Between 1960 to 2010 the food grin production grew at around 2%
II. The food grain production during this time is known as Hindu growth rate Which of the above is                correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

69. Consider the following statements
I. In India robusta constitutes major portion of coffee production
II. India ranks II in coffee production in the world
Which of the above is correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

70. Which of the following states ranks 1st in production of coffee in India?
a. Kerela
b. Karnataka
c. Tamil nadu
d. Andra Pradesh

71. Who is considered as the father of operation flood (White Revolution) in India?
a. MS Swaminathan
b. Vargese Kurian
c. KV Kamath
d. E Shridharan

72. The green revolution was restricted to which part of India?
a. North west
b. North east
c. South
d. South east

73. Which of the following FYP had no targets for crop production?
a. 7th
b. 10th
c. 9th
d. 11th

74. What is India’s rank in coffee production in the world?
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

75. In which FYP national horticulture mission was launched?
a. 9th
b. 10th
c. 11th
d. 12th

76. Consider the following statements
I. India ranks 1st in the world in dairy milk production
II. India ranks 1st in the number of pet cattle in the world
Which of the above is correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

77. What does MSP stands for?
a. Major Share Producer
b. Maximum support price
c. Minimum support price
d. Minimum structural price

78. What does NABARD stands for?
a. National Accredited Board for Arid Region Development
b. National Bank for Agricultural and Rural Development
c. National Agriculture Board for Arid Region Development
d. None of the above

79. The ill effect of green revolution doesn’t include?
a. Interregional inequality
b. Class inequality
c. Gender inequality
d. Crop Diversification

80. Central Potato research institute is located at?
a. Modinagar
b. Bangalore
c. Ahemdabad
d. Mumbai

81. Which of the following is known as narrow money in India?
a. M1
b. M2
c. M3
d. M4

82. Which of the following are the major instruments used for liquidity management?
I. Repo rate
II. Reverse repo rate
III. Lending rates
Which of the above is correct?
a. I and II
b. I and III
c. II and III
d. I only

83. Which of the following type of currency is difficult to convert in other currencies as it may depreciate rapidly?
a. Hard Currency
b. Soft Currency
c. Gilt Edged Currency
d. SDR’s

84. What are open market operations?
a) sale and purchase of shares by brokers
b) Selling of government securities by RBI to people
c) Selling of government securities by RBI to banks
d) Sale of shares by companies directly to people

85. Which of the following money is most liquid?
a. Broad money
b. Bad money
c. Near money
d. Commodity money

86. Who roles out the monetary policy of India?
a. Ministry of Finance
b. Budget Division
c. A collegiums of government and RBI members
d. RBI

87. Devaluation of currency results in
a) Fall in internal prices
b) No change in internal prices
c) Rise in internal prices
d) Unpredictable consequences

88. Which of the following makes fiscal policy?
a) Ministry of finance
b) RBI
c) Niti Ayog
d) NDC

89. What is repo rate?
a) The rate at which RBI buys the currency
b) The rate at which RBI buys the government securities
c) The rate at which RBI repositions its hold in the market
d) The rate at which RBI repositions its hold in the banks

90. The proportion of cash which a commercial bank is required to maintain as reserved from its total assets is called as?
a) SLR
b) RR
c) CRR
d) RRR

91. Which of the following is not a part of scheduled banking structure?
a) Private banks
b) PSUs banks
c) Cooperative banks
d) Money lenders

92. At times the governments opt for deliberate devaluation of currency. Which of the following is primary objective?
a) Boosts exports
b) Boosts imports
c) Boosts Internal Trade
d) Increase gold reserves

93. Which of the following committees was formed for reforms in Indian banking system?
a) Abhijeet Sen Committee
b) Abid Husain Committee
c) Suresh Tendulkar Committee
d) Narsimhan Committee

94. Which of the following regulates mutual funds in India?
a) SEBI
b) RBI
c) PFRDA
d) IRDA

95. Which of the following is not the part of capital market?
a. Government securities market
b. Mutual funds
c. Long term borrowings
d. Call Money Markets

96. Which of the following committees submitted its report on full capital account convertibility?
a) ESL Narshimhan Committee
b) Tarapore Committee
c) Rajan Mehta Committee
d) GVK Rao Committee

97. Which of the following setup ICICI bank for developing SMEs in private sector in India?
a. World bank
b. ADB
c. IMF
d. UNHCR

98. Which of the following bodies regulates the insurance market in India?
a) LIC
b) PFRDA
c) RBI
d) IRDA

99. Which of the following is related with NIFTY junior?
a) Equity market
b) Commodity market
c) Money Market
d) FDI

100. Which of the following is considered to be an asset for a commercial bank?
a) Peoples deposits
b) Industrial Deposits
c) Agriculture Credits
d) Borrowings from the RBI

Answer Key: GK/MCQ on Economics & Finance

Answer Key 

  1. C
  2. A
  3. D
  4. B
  5. B
  6. A
  7. A
  8. D
  9. B
  10. D
  11. C
  12. B
  13. D
  14. A
  15. C
  16. D
  17. D
  18. C
  19. A
  20. D
  21. B
  22. D
  23. B
  24. A
  25. C
  26. B
  27. D
  28. A
  29. D
  30. C
  31. A
  32. C
  33. C
  34. D
  35. D
  36. C
  37. B
  38. D
  39. D
  40. B
  41. B
  42. C
  43. D
  44. A
  45. C
  46. B
  47. A
  48. A
  49. D
  50. C
  51. D
  52. B
  53. B
  54. D
  55. D
  56. D
  57. C
  58. B
  59. C
  60. C
  61. C
  62. D
  63. D
  64. D
  65. D
  66. C
  67. A
  68. A
  69. A
  70. B
  71. B
  72. A
  73. B
  74. C
  75. C
  76. C
  77. C
  78. B
  79. D
  80. A
  81. A
  82. A
  83. B
  84. C
  85. C
  86. D
  87. B
  88. A
  89. B
  90. C
  91. D
  92. A
  93. D
  94. A
  95. D
  96. B
  97. A
  98. D
  99. A
  100. D

 

Leave a Reply