G.K. QUESTIONS IN GEOGRAPHY/ OBJECTIVE GEOGRAPHY/MCQS IN GEOGRAPHY: PART-D

G.K. QUESTIONS IN GEOGRAPHY/ OBJECTIVE GEOGRAPHY/MCQS IN GEOGRAPHY: PART-D

G.K. Questions in Geography/Objective Geography/MCQs in Geography: Part-D

Keywords: Indian Geography Questions &Answers, gk questions & answers in geography, geography gk questions & answers, mcqs in geography , objective geography questions & answers, gk questions in geography with answer key, geography objective questions, geography MCQs  questions with answer key, questions & answers in geography, gk in geography with answer key, mcqs in geography gk, gs in geography, gk in geography objective.

                                        Geography General Knowledge Part-D

1. Which of the followings summer rains in Australia broadly decreases from?
A. East to West
B. West to East
C. North to South
D. South to North
Answer: C. North to South

2. Which of the following is the brightest planet in the universe?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter
Answer: B. Venus

3. How many times the Jupiter is larger than the earth?
A. 5 times
B. 10 times
C. 20 times
D. 50 times
Answer: B. 10 times

4. Which of the planets given below looks reddish in the night sky?
A. Mercury
B. Mars
C. Jupiter
D. Saturn
Answer: B. Mars

5. Who discovered the laws of planetary orbits?
A. Galileo Galilei
B. Nicholas Copernicus
C. Johannes Kepler
D. Isaac Newton
Answer: C. Johannes Kepler

6. Which of the following planets is called Morning Star?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter
Answer: B. Venus

7. What is the shape of Earth?
A. Flat
B. Circle
C. Round
D. Oblate spheroid
Answer: D. Oblate spheroid

8. What is the value of one degree of the circumference of the earth in km (Approx)?
A. 100 km
B. 111 km
C. 151 km
D. 175 km
Answer: B. 111 km

9. What is the total surface area of the Earth?
A. 510 million sq.km
B. 610 million sq.km
C. 710 million sq.km
D. 810 million sq.km
Answer: A. 510 million sq.km

10. What is the approximate equatorial circumference of the earth?
A. 30,000 km
B. 35,000 km
C. 40,000 km
D. 45,000 km
Answer: C. 40,000 km

11. Which of the following Indian states is broadly as large as the European Nation Greece?
A. Tamil Nadu
B. Orissa
C. Bihar
D. Assam
Answer: A. Tamil Nadu
12. Jog falls is located in which of the following states?
A. Maharastra
B. Karnataka
C. Tamil nadu
D. Kerala
Answer: B. Karnataka

13. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu?
A. Idukki
B. Aliyar
C. Periyar
D. Kundan
Answer: A. Idukki

14. The largest irrigated area in India is occupied by which of the following crops?
A. Sugarcane
B. Rice
C. Cotton
D. Wheat
Answer: B. Rice

15. Which state is not one of major producers of Bananas?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Bihar
D. Kerala
Answer: C. Bihar

16. Which of followings is the maximum speed in mountainous terrain for National Highway?
A. 120 km per hour
B. 100 km per hour
C. 80 km per hour
D. 50 km per hour
Answer: C. 80 km per hour

17. Which of the following is the most densely populated State in India?
A. Uttar Pradesh
B. Kerala
C. Bihar
D. West Bengal
Answer: D. West Bengal

18. Which of the following is an important Nuclear Power Station in Tamil Nadu?
A. Meenambakkam
B. Kalapakkam
C. Thanjavur
D. Coimbatore
Answer: B. Kalapakkam

19. Which one of the following states is the largest producer of black pepper in India?
A. Tamil nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhrapradesh
Answer: B. Kerala

20. Which one of the following is a cash crop?
A. Wheat
B. Millets
C. Rice
D. Rubber
Answer: D. Rubber

21. Which one of the following is the largest sugarcane growing state in India?
A. Maharastra
B. Uttar pradesh
C. Andhra pradesh
D. Punjab
Answer: B. Uttar Pradesh

22. Which one of the following is the highest peak in south India?
A. Doda Betta
B. Makurti
C. Anaimudi
D. None of these
Answer: C. Anaimudi

23. Which one of the following is the the oldest mountains in India according to geographical history?
A. Satpuras
B. Nilgiris
C. Vindhyas
D. Aravallis
Answer: D. Aravallis

24. Which one of the following is the longest river in India?
A. Ganga
B. Narmada
C. Brahmaputra
D. Godavari
Answer: A. Ganga

25. Which one among the following rivers has the largest catchment area?
A. Cauvery
B. Krishna
C. Mahanadi
D. Cauvery
Answer: B. Krishna

26. Which one among the following is the highest waterfall in India?
A. Sivasundaram
B. Jog
C. Courtallam
D. Hogenakal
Answer: B. Jog

27. In which type of rocks are coal and petroleum found?
A. Granite
B. Igneous
C. Metamorphic
D. Sedimentary
Answer: D. Sedimentary

28. Which metals is most abundant in the earth’s crust?
A. Calcium
B. Magnesium
C. Aluminium
D. Iron
Answer: C. Aluminium

29. What is molten rocks below the surface of the earth called?
A. Basalt
B. Laccolith
C. Lava
D. Magma
Answer: D. Magma

30. Which of the following is a chemical weathering process?
A. Frost action
B. Hydraulic action
C. Oxidation
D. Thermal Expansion
Answer: C. Oxidation

31. Which of the followings is the hottest planet?
A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn
Answer: B. Venus

Leave a Reply