G.K. QUESTIONS IN GEOGRAPHY/ OBJECTIVE GEOGRAPHY/MCQS IN GEOGRAPHY: PART-C

G.K. QUESTIONS IN GEOGRAPHY/ OBJECTIVE GEOGRAPHY/MCQS IN GEOGRAPHY: PART-C

G.K. Questions in Geography/ Objective Geography/MCQs in Geography: Part-C

Keywords: Indian Geography Questions &Answers, gk questions & answers in geography, geography gk questions & answers, mcqs in geography , objective geography questions & answers, gk questions in geography with answer key, geography objective questions, geography MCQs  questions with answer key, questions & answers in geography, gk in geography with answer key, mcqs in geography gk, gs in geography, gk in geography objective.


1. The hottest planet is
A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn

Answer: B. Venus

2. Which of the planets is nearest to the earth?
A. Jupiter
B. Venus
C. Mercury
D. Mars

Answer: B. Venus

3. Which one of the following indian states is the largest producer of natural rubber?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Assam
D. Andhra Pradesh

Answer: B. Kerala

4. Which palnet is known as the Earth’s twin?
A. Venus
B. Mars
C. Uranus
D. Neptune

Answer: A. Venus

5. There is rainfall in winter in Tamil Nadu due to the following reasons
A. South-West Monsoon
B. North-East Monsoon
C. Tropical cost Current
D. None of these

Answer: B. North-East Monsoon

6. Diesel locomotives are manufactured at
A. Kapurthala
B. Perambur
C. Varanasi
D. Jamshedpur

Answer: C. Varanasi

7. The second largest river basin in india is of the river
A. Brahmaputra
B. Narmada
C. Krishna
D. Godavari

Answer: D. Godavari

8. Which one of the following indian states is the largest producer of natural rubber?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Assam
D. Andhra Pradesh

Answer: B. Kerala

9. The country having the largest area under tea cultivation is
A. Brazil
B. Russia
C. Bangladesh
D. India

Answer: D. India

10. After textile, the second largest industry of India is
A. Sugar
B. Jute
C. Cement
D. None of these

Answer: A. Sugar

11. Maximum length of border of which of the following states is adjacent to that of other States ?
A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer: B. Uttar Pradesh

12. Tsumani is a large sea wave cause by an earthquake experienced along the coast of
A. India
B. China
C. Australia
D. Japan

Answer: D. Japan

13. The world highest waterfall is in
A. Brazil
B. U.S.A
C. Venezuela
D. Zambia

Answer: C. Venezuela

14. Which one of the following is the largets river in the worl?
A. Nile
B. Congo
C. Ganges
D. Amazon

Answer: D. Amazon

15. The largest lake in Africa is
A. Lake Victoria
B. Lake Malawi
C. Lake Chad
D. Lake Tanganyika

Answer: A. Lake Victoria

16. Which one of the following states is the largest producer of coffee ?
A. Karnataka
B. Kerala
C. Assam
D. Arunachal Pradesh

Answer: A. Karnataka

17. The instrument used for finding out wind direction is
A. anemometer
B. wind vane
C. wind gauze
D. hygrometer
Answer: B. wind vane

18. Which one among the following countries is the largest producer of Bauxite?
A. Brazil
B. Australia
C. West Indies
D. India
Answer: B. Australia

19. Teak and Sal are the principal trees in the forests known as
A. Dry deciduous
B. Dry Evergreen
C. Tropical moist deciduous
D. Tropical moist evergreen
Answer: C. Tropical moist deciduous

20. Long treeless grassy palms are characteristics of
A. Pampas
B. Campos
C. LIanos
D. Prairies
Ans: A. Pampas

21. Which one of the following is the largest sugarcane growing state in India?
A. Maharastra
B. Uttar pradesh
C. Andhra pradesh
D. Punjab
Ans: B. Uttar pradesh

22. Which one of the following is the highest peak in south India?
A. Doda Betta
B. Makurti
C. Anaimudi
D. None of these

Ans: C. Anaimudi

23. The oldest mountains in india according to geographical history are
A. Satpuras
B. Nilgiris
C. Vindhyas
D. Aravallis

Answer: D. Aravallis

24. Which one of the following is the longest river in india?
A. Ganga
B. Narmada
C. Brahmaputra
D. Godavari

Answer: A. Ganga

25. Which one among the following rivers has the largest catchment area?
A. Cauvery
B. Krishna
C. Mahanadi
D. Cauvery

Answer: B. Krishna

26. The higgest waterfall in india is
A. Sivasundaram
B. Jog
C. Courtallam
D. Hogenakal

Answer: B. Jog

27. In which type of rocks are coal and petroleum found?
A. Granite
B. Igneous
C. Metamorphic
D. Sedimentary

Answer: D. Sedimentary
28. Which metals is most abundant in the earth’s crust?
A. Calcium
B. Magnesium
C. Aluminium
D. Iron

Answer: C. Aluminium

29. Molten rocks below the surface of the earth is called
A. Basalt
B. Laccolith
C. Lava
D. Magma

Answer: D. Magma

30. Which of the following is a chemical weathering process?
A. Frost action
B. Hydraulic action
C. Oxidation
D. Thermal Expansion

Answer: C. Oxidation

Leave a Reply