G.K. Questions in Geography/ Objective Geography/MCQs in Geography: Part-A

G.K. Questions in Geography/ Objective Geography/MCQs in Geography: Part-A

G.K. QUESTIONS IN GEOGRAPHY/ OBJECTIVE GEOGRAPHY/MCQS IN GEOGRAPHY

Keywords: Indian Geography Questions &Answers, gk questions & answers in geography, geography gk questions & answers, mcqs in geography , objective geography questions & answers, gk questions in geography with answer key, geography objective questions, geography MCQs  questions with answer key, questions & answers in geography, gk in geography with answer key, mcqs in geography gk, gs in geography, gk in geography objective.

1. Which part of India is known as the Land of Sunrise?
A. Meghalaya
B. Nandhadevi
C. Kanchenjunga
D. Arunachal Pradesh

Ans: D. Arunachal Pradesh

2. Which of the following is the highest waterfall of the world?
A. Jog Falls
B. Angel
C. Gavarine
D. Ribbon
Ans: B. Angel

3. Which of the following is the deepest lake in the world?
A. Wular Lake
B. Lake Superior
C. Victoria Nyanza
D. Baikal Lake
Ans: D. Baikal Lake

4. The capital city reputed to be the oldest in the world is
A. Rome
B. Damascus
C. Alexandria
D. Athens
Ans: D. Athens

5. In which of the following states Ramagundam is?
A. Bihar
B. Telangana
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
Ans: B. Telangana

6. In which of the following states Gol Gumbaz is?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Ans: B. Karnataka

7. Which is the farthest planet from the Sun?
A. Venus
B. Mars
C. Neptune
D. Pluto
Ans. C. Neptune

8. Nangal is known for which of the followings?
A. Copper
B. Oil Refinery
C. Fertilizers
D. Penicillin industry
Ans: C. Fertilizers

9. Which is the Land of the Rising Sun in the world?
A. China
B. Japan
C. Taiwan
D. Australia
Ans: B. Japan

_____________________________________________________

Read Part-B of topic: Geography GK/Objective/MCQs

______________________________________________________ 

10. Which is the most populous city in the world?
A. Paris
B. London
C. Tokyo
D. Peking
Ans: C. Tokyo

11. Which river forms the waterfalls Sivasamudram?
A. Bhavani
B. Vaigai
C. Noyyal
D. Cauvery

Ans: D. Cauvery

12. Which country has the largest population of Muslims?
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Saudi Arabia

Ans: C. Indonesia

13. Which of the following states stands first in per capita income?
A. Punjab
B. Kerala
C. Bihar
D. Maharashtra

Ans: A. Punjab

14. Silver is found in which of the following states in India?
A. Karnataka
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Ans: A. Karnataka

15. In which of the following states in India Aluminium is abundantly found?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. West Bengal
D. Kerala

Ans: D. Kerala

16. Haziranga sanctuary is in which state of India?
A. Assam
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Ans: A. Assam

17. The region around South Pole is known as
A. Equator
B. Arctic
C. Antarctic
D. Capricorn

Ans: C. Antarctic

18. Arctic region is full of
A. water
B. ice
C. land
D. rocks

Ans: B. ice

19. Delhi is on the banks of which river?
A. Tapti
B. Ganges
C. Sutlej
D. Yamuna

Ans: D. Yamuna

20. Which of the following city is the capital of Uttar Pradesh?
A. Meerut
B. Lucknow
C. Kanpur
D. Allahabad

Ans: B. Lucknow

21. Where do you find day and night equal?
A. at the equator
B. at the north pole
C. at the tropics
D. at the south pole

Ans: A. at the equator

22. Which is the largest ocean in the world?
A. The Pacific Ocean
B. The Antarctic
C. The Atlanctic ocean
D. The Indian ocean

Ans: A. The Pacific Ocean

23. Kalahari desert is in which of the following countries?
A. India
B. Chile
C. South Africa
D. Saudi Arabia
Ans: C. South Africa

24. India is connected with Europe through which of the followings?
A. Persian Gulf
B. Red Sea
C. Suez Canal
D. Malaccan Strait
Ans: C. Suez Canal

25. The largest desert of the world is in which of the following countries?
A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Egypt
D. Israel

Ans: C. Egypt

26. Which one of the following ranges forms the water divide between Narmada and Tapti rivers?
A. Satpura
B. Aravalli
C. Vindhyan
D. Kaimur

Ans: A. Satpura

27. In which of the following the largest mountain range is in the world?
A. The Alps
B. The Andes
C. The Himalayas
D. The Rockies

Ans: B. The Andes

28. The Newzealanders are known as which of the followings?
A. Sams
B. Ashes
C. Kangaroos
D. Kiwis

Ans: D. Kiwis

29. Earth revolves around the sun in every—
A. 362 days
B. 364 days
C. 365 1/2 days
D. 365 1/4 days

Ans: D. 365 1/4 days

30. Which of the followings states has the largest forest area?
A. Kerala
B. Assam
C. Karnataka
D. Madhya Pradesh

Ans: D. Madhya Pradesh

_____________________________________________________________________________

Click for: UGC/NET previous geography paper 2, June 2019 Questions & Ans.

______________________________________________________________________________

Leave a Reply